Zzp/ Freelance bemiddeling
Zorgeloos samenwerken met zzp’ers
Het inzetten van zzp' ers/ freelancers is een goed alternatief, wanneer je de voorkeur hebt om (aanneem)opdrachten te vergeven. Wat hierbij wel belangrijk is, en waar je als opdrachtgever alert op moet zijn is de huidige wetgeving.
We hebben het hier over de Wet DBA ( Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties).
In de overeenkomsten tussen opdrachtgevers en zzp'ers/ opdrachtnemers staan o.m. hun afspraken over de arbeidsrelatie vermeld. Het gaat er met name om dat schijnzelfstandigheid/ loondienst wordt uitgesloten.
Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen bij twijfel een modelovereenkomst gebruiken om er zeker van te zijn dat hun arbeidsrelatie achteraf door de belastingdienst niet als loondienst wordt gezien. Want dat zou betekenen dat de opdrachtgever door de belastingdienst als werkgever wordt gezien. Het gevolg kan zijn dat er door de belastingdienst achteraf loonheffingen worden opgelegd aan de opdrachtgever (werkgever). Verder gelden er nog andere verplichtingen voor een werkgever o.a. doorbetaling bij ziekte van de werknemer en andere specifieke regels bij ontslag.
Wij zijn er als arbeidsbemiddelaar scherp op dat bij onze zzp-bemiddeling ten alle tijden loondienst vermeden moet worden.Het is daarom essentieel om te weten dat voor het bepalen van loondienst de volgende 3 kenmerken aanwezig moeten zijn :
- werkgeversgezag
- de verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid
- een beloning
Er kunnen verschillende modelovereenkomsten gebruikt worden voor situaties waarbij 1 of meer kenmerken van loondienst ontbreken. Wanneer deze door de belastingdienst beoordeelde overeenkomsten gebruikt worden en de afspraken hierin nageleefd worden, hebt u een grote mate van zekerheid dat er geen sprake is van loondienst.
Een modelovereenkomst mag aangepast worden, zodat deze beter aansluit op de situatie van de opdrachtgever.
Maar dat mag alleen wanneer aan 2 voorwaarden wordt voldaan:
- De geel gemarkeerde teksten in de modelovereenkomsten mogen niet aanpast worden. Want die geven aan dat er geen sprake is van loondienst.
- Als een tekst wordt aangepast of toegevoegd, mag dat niet ingaan tegen de geel gemarkeerde teksten.
Handhaving Belastingdienst vanaf 1 januari 2025
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Werkgevenden (opdrachtgevers) en ZZP’ers moeten bewijzen dat hun samenwerking geen kenmerken heeft van een dienstverband in loondienst. Hiermee wil de overheid schijnzelfstandigheid voorkomen en de arbeidsmarkt in balans brengen. Om in lijn te handelen met het beleid van de overheid hanteren wij enkele basale diensten en bieden wij daarnaast extra diensten aan waaruit u als opdrachtgever kunt kiezen.
Managementdiensten
All Good Jobs helpt je graag bij het zorgeloos samenwerken met zzp‘ers en om risico's uit te sluiten.
Hierbij bieden wij o.m. de volgende managementdiensten aan:
✅ De ondernemersschapstoets (screening);
✅ De administratie van het zzp-dossier;
✅ De urenverwerking;
✅ De facturatie van de zzp’er;
✅ De betaling aan de zzp’er;
✅ Opdrachtomschrijving;
✅ Opstellen en/of beoordeling (model)overeenkomst;
✅ Meer gewenste services.
De afspraken met u omtrent de managementdiensten worden na overleg vastgelegd in een raamovereenkomst.
In 7 stappen naar zorgeloos samenwerken met zzp’ers.
stap 1: aanmelden dienstverlening
Nadat jij het aanmeldformulier hebt ingevuld met je bedrijfsgegevens en aan ons hebt verstuurd , nemen we contact met je op om een afspraak te maken. Tijdens dit gesprek kunnen we je aanmelding compleet maken, en kun je kiezen van welke managementdiensten je gebruik wilt maken en bespreken we het contract[;
stap 2: toegang portal en aanmelden zzp’ers
Als het contract met je is afgesloten, krijg je toegang tot een online portal waarin je je zzp’ers gemakkelijk aan kunt melden. We vragen je om gegevens als contactinformatie en de gemaakte afspraken met de zzp’er over de duur van de opdracht en het tarief. Als de gegevens compleet zijn, sturen wij een mail naar de zzp’er met het verzoek de gegevens te controleren en zijn informatie verder aan te vullen;
stap 3: zzp’er vult gegevens aan
We vragen de zzp’er om onderstaande gegevens toe te voegen:
- een gewaarmerkt KvK-uittreksel, niet ouder dan drie jaar
- kopie bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
- BTW-nummer
- opdrachtomschrijving
- eigen modelovereenkomst (NB: wanneer dit niet voorhanden is, dan wordt de goedgekeurde modelovereenkomst van All Good Jobs gebruikt)
Ook vragen we de zzp’er om een checklist in te vullen over de opdracht. Is het dossier compleet?Dan gaat het naar onze back-office;
stap 4: De back-office voert de DBA-check uit
Door de back-office wordt gecontroleerd of de opdracht voldoet aan de Wet DBA. Wanneer er nog onduidelijkheden of vragen zijn, neemt het back-office team contact op met de zzp’er;
stap 5: akkoord gegevens zzp’er
Je ontvangt een melding wanneer het dossier volledig is ingevuld en de juridische toetsing heeft doorstaan. We vragen je om een laatste check en dan staat binnen 24 uur de volledige plaatsing in het portal;
stap 6: aan de slag!
De opdracht van de zzp’er kan nu beginnen. Jullie hebben gedurende de opdracht beiden toegang tot de online omgeving waarin de opdrachtafspraken zijn vastgelegd. De zzp’er geeft wekelijks de gewerkte uren op in de portal. Hiervan ontvang jij een melding en de vraag om de uren te controleren. All Good Jobs maakt, namens de zzp’er, de factuur en betaalt deze uit. Je ontvangt van ons een factuur over hetzelfde bedrag, aangevuld met de kosten van onze dienstverlening;
stap 7: tussentijdse toets en advisering
Om te waarborgen dat er gedurende de opdracht conform de Wet DBA wordt gewerkt, voert All Good Jobs regelmatig een tussentijdse toets uit. De toets verloopt via een online tool en onze back-office beoordeelt de resultaten. Zijn er afwijkingen? Dan nemen wij contact met je op om de situatie door te nemen en je van (juridisch) advies te voorzien.
Wilt u meer informatie ? Laat het ons weten !