Wat is payrolling?
Payrollen is een bijzondere vorm van het beschikbaar stellen van personeel. Het payrollbedrijf is werkgever van de payrollwerknemers, maar deze werken voor u. Het payrollbedrijf is de uitlener en u bent inlener of opdrachtgever. U werft zelf uw personeel, bepaalt het salaris en heeft zeggenschap over de werknemer. De payrollwerkgever neemt alle werkgeverslasten op zich en ontzorgt u. Het payrollbedrijf zorgt onder andere voor de salarisadministratie en loonuitbetaling, arbeidscontracten en pensioenopbouw.
Payrolling en loonheffingen
Het payrollbedrijf betaalt de loonheffingen en sociale verzekeringspremies. Doet uw payrollbedrijf dit niet? Dan kan de de Belastingdienst u (de inlener) aansprakelijk stellen.
U zorgt ervoor dat het risico van aansprakelijkheid zo klein mogelijk blijft als u werkt met een payrollbedrijf met het SNA-keurmerk. De inspectie controleert bedrijven met het SNA-keurmerk regelmatig of zij zich aan de regels houden.
Arbeidsvoorwaarden en payrolling
De arbeidsvoorwaarden voor payrollwerknemers zijn minimaal dezelfde als die van werknemers bij u in dienst. Huurt u medewerkers in via een uitzend- of payrollbedrijf? Dan moet u dat bedrijf (de uitlener) informeren over welke arbeidsvoorwaarden u heeft voor uw eigen medewerkers. Dat doet u voordat de payroller bij u komt werken, officieel 'voorafgaand aan de terbeschikkingstelling'. Heeft u geen personeel? Dan gelden vergelijkbare arbeidsvoorwaarden van uw sector.
Ontslag bij payrolling
Een payroller kan niet zomaar zonder een goede reden worden ontslagen door de inlener of het payrollbedrijf. Payrollers hebben dezelfde ontslagbescherming als werknemers die direct of in vaste dienst zijn. Als het payrollbedrijf een payrollmedewerker wil ontslaan kijkt UWV of de rechter naar de omstandigheden bij uw bedrijf (de inlener).
Het verschil tussen payroll en uitzenden
Het volgende scenario doet zich voor: Uw bedrijf groeit snel en heeft dringend behoefte aan extra personeel. U heeft vernomen dat payrolling en uitzendkrachten mogelijke oplossingen zijn voor de nijpende situatie waarin uw bedrijf verkeert, maar u bent niet helemaal zeker welke oplossing het beste past bij de behoeften van uw bedrijf. Om u duidelijkheid te verschaffen, zodat u een juiste keuze kunt maken uit deze oplossingen, vermelden wij hieronder eerst kort de definities van payroll en uitzenden, daarna volgt een opsomming van enkele verschillen tussen uitzenden en payroll:
Payrolling betekent dat u als werkgever zelf personeel selecteert, werft en begeleidt, maar de risico’s en juridische verplichtingen van het werkgeverschap uitbesteedt. Kortom: uw personeel staat bij een payrollbedrijf onder contract en deze partij regelt alle administratieve, financiële en juridische zaken rondom u medewerkers.
Uitzenden is een vorm van dienstverlening waarbij het uitzendbureau personeel aan u ter beschikking stelt. Het uitzendbureau is formeel de werkgever, u hebt de dagelijkse leiding en stuurt zelf uw werknemer aan. Het uitzendbureau doet zelf de werving en selectie en alle administratieve werkzaamheden en ziekterisico’s liggen ook bij hen.
Verschillen tussen Payrolling en Uitzenden :
1. Arbeidsvoorwaarden
Payroll: bij payrolling is het belangrijk dat alle arbeidsvoorwaarden in het arbeidscontract in lijn zijn met de brancheregels van de inlener. Dit omvat functies, salarissen, toeslagen, contracttypes, vakantiedagen, en andere vergoedingen. De geldende cao in die branche moet gevolgd worden, evenals de arbeidsvoorwaarden die gelden voor vaste werknemers van het bedrijf.
Uitzenden: in een uitzendovereenkomst zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden vastgelegd in de inlenersbeloning, die te vinden is in de cao voor uitzendkrachten. Dit omvat onder meer het basisloon in de juiste salarisschaal, toeslagen voor overwerk of onregelmatige uren, arbeidsduurverkorting, vergoedingen zoals reiskosten en initiële loonsverhogingen.
2. Werving en selectie proces
Payroll: bij payrolling zoekt de opdrachtgever zelf een geschikte kandidaat, maar geeft het juridisch werkgeverschap uit handen aan een payrollorganisatie.
Uitzenden: bij uitzenden zoekt het uitzendbureau een geschikte kandidaat voor de opdrachtgever en brengt ze samen.
3. Flexibiliteit met contracten
Payroll: bij payroll geldt dezelfde flexibiliteit als in de eigen CAO, dus meestal drie contracten in drie jaar. Dit komt door de ketenregeling in plaats van faseregeling. Deze regeling bepaalt dat aan een werknemer maximaal drie contracten, bepaalde tijd of tijdelijke contracten, aangeboden mogen worden binnen een periode van drie jaar.
Uitzenden: bij uitzenden wordt juist gewerk met een faseregeling. Dit betekent dat een werknemer gedurende vier jaar flexibele contracten krijgt, in tegenstelling tot de drie contracten in drie jaar die gelden bij payrolling.Dit betekent meer flexibiliteit, maar ook meer onzekerheid voor zowel de uitzend-/flexkracht als de opdrachtgever/inlener.
4. Exclusiviteit van de werknemer
Payroll: bij payroll werkt de medewerker meestal uitsluitend voor één opdrachtgever.
Uitzenden: bij uitzenden kan de medewerker meerdere opdrachten voor verschillende bedrijven tegelijkertijd uitvoeren, dat betekent dat zo'n medewerker niet exclusief voor een opdrachtgever werkt.
5. Vervanging bij ziekte
Payroll: als een werknemer ziek is of met vakantie gaat, dan ligt de verantwoordelijkheid bij het inlenend bedrijf om zelf voor vervanging te zorgen, want het is niet een taak van de payrollservice om de werving en selectie te doen. Wel kan het inlenend bedrijf met de inzet van Online Job Marketing de vervanging van de afwezige werknemer versnellen.
Uitzenden: in het geval van een uitzendovereenkomst kan aan het uitzendbureau gevraagd worden om vervanging te regelen. Op deze wijze hoeft een inlenend bedrijf nooit zonder personeel te zitten en kunnen de werkzaamheden gewoon verdergaan.
6. Kosten payroll vs uitzenden
Payroll: payrolling kan vaak kostenefficiënter zijn, omdat de inlener /opdrachtgever zelf de werving en selectie doet.
Uitzenden: uitzenden is vaak iets duurder, omdat het uitzendbureau de wervings- en selectiekosten draagt.
Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.